» Basisschool Onderwijs Project

Kanker in het gezin zet alles op zijn kop
Voor de patiënt zelf, maar ook voor de partner en de kinderen. Een kind dat geconfronteerd wordt met kanker in zijn directe omgeving kan vaak moeilijk verwoorden wat zich van binnen afspeelt. Je ziet soms dat er iets mis is doordat het kind ander gedrag laat zien: het wordt stiller of juist drukker, snel boos of verdrietig, krijgt moeite met concentreren, met slapen, etc.

 Basisschool Onderwijs Project
We ontwikkelden hiervoor een onder-, midden- en bovenbouw lesprogramma in ons inloophuis. De doelstelling is te ontdekken wat je daar allemaal kunt doen en kanker bespreekbaar maken. Alle programma’s zijn opgedeeld in een informatief, een creatief en een actief gedeelte. Afgestemd op de leeftijdsgroep. Het is een interactief gebeuren, in kleine groepen, geleid door betrokken vrijwilligers die ervaring hebben met kinderen en ziekzijn. We ontvangen 1x per maand op donderdagochtend een groep, begeleid door de leerkracht en een paar ouders.

Er zijn in principe geen kosten verbonden aan deze ochtenden. Meestal organiseert de school in ruil bijvoorbeeld een sponsorloop ten behoeve van het Vicki Brownhuis, of een andere actie waar geld opgehaald wordt voor het goede doel. Dit doen we in overleg en we kunnen hier ook bij adviseren en ondersteunen.  

Poppenspel met Bop en dokter Neus
Om ziek zijn bespreekbaar te maken, doen we dit jaar voor het eerst een leuk poppenspel. Met speciaal daarvoor gemaakte poppen en verhalen. Iemand in het gezin is ziek en moet naar het ziekenhuis. Bop is de hoofdpersoon en hij maakt van alles mee. O jee, en wat gebeurt daar allemaal. Mama is verdrietig, dokter Neus zegt rare woorden en doet enge dingen, maar er zijn ook vriendjes die kunnen helpen. Wat doet dat allemaal met je. Ken je iemand die heel ziek is.

Heb je als school interesse om kennis te maken met dit lesprogramma? Neem contact op met het Vicki Brownhuis en vraag naar het #BOP. Wij nemen dan contact op.

Verder hebben wij ook andere mogelijkheden voor kinderen die geraakt zijn door kanker. Zelf, of in de familie of vriendenkring. Zoals kunstzinnige therapie, psycholoog, diverse massages, of gewoon een luisterend oor.

Verdere informatie: De website Kankerspoken.nl heeft in verschillende leeftijdsgroepen voor kinderen vanaf 3 jaar een prikbord en vanaf 6 jaar een prikbord en een forum waar zij hun berichten kunnen plaatsen of kunnen discussiëren. Er kan een eigen profiel aangemaakt worden.  Kies je eigen leeftijdsgroep en je komt meteen op de pagina voor kinderen van jouw leeftijd.  lees verder

bop en dokter neus
webdesign by Clearsite